In samenwerking met het NAZW gaan het LUMC, Alrijne, Groene Hart Ziekenhuis en Hecht RAV Hollands Midden inzetten op SMART Triage. Het transformatieplan dat zij bij de zorgverzekeraars hebben ingediend, is door de snelle toets. Het is daarmee de eerste regio in Nederland die een zorgcommunicatieplatform ontwikkelt waarmee zorgverleners op afstand met de ambulance mee kunnen beoordelen.
SMART Triage
De maatschappij verwacht van zorgverleners dat ze, ondanks toenemende drukte en complexere casussen, goede zorg blijven leveren. Om de zorg toegankelijk, van hoge kwaliteit en betaalbaar te houden, zoeken we naar oplossingen om dit bereiken. Oplossingen die bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener en op het juiste moment. SMART Triage is zo’n oplossing.
SMART Triage staat voor Slimme Medische Applicaties voor Regionale Toepassing bij Triage. Het doel van SMART Triage is om de beoordeling van patiënten in de ambulance te ondersteunen. Technologische ontwikkelingen zoals een beveiligde videoverbinding maken het straks mogelijk om live met een medisch specialist in het ziekenhuis af te stemmen. Op deze manier kan de medisch specialist op afstand meekijken met de ambulancezorgprofessionals en mee beoordelen wat voor de patiënt de juiste zorg is. De verwachting is dat hierdoor het aantal patiënten dat veilig thuis kan blijven na een ambulanceoproep en niet naar het ziekenhuis hoeft, toeneemt. Dit is ook terug te zien bij het succesvolle HARTc initiatief in de regio Hollands Midden. Door een cardioloog op afstand mee te laten beoordelen, worden 25% minder patiënten naar het ziekenhuis vervoerd en kunnen zij veilig thuisblijven.
Een ander onderdeel van SMART Triage is het doorontwikkelen van HARTc. De diagnostiek bij patiënten met pijn op de borst wordt uitgebreid met de zogenaamde modified HEART-score met Point-of-Care Troponine-metingen. Daardoor kan de ambulancezorgprofessional samen met de cardioloog uit het ziekenhuis nog beter het risico op een hartaandoening inschatten en bepalen welke zorg nodig is op welke locatie.
Live samen beoordelen
De ziekenhuizen en de RAV willen een digitaal platform ontwikkelen waarop de communicatie tussen zorgverleners mogelijk wordt gemaakt. Naast een tweeweg videoverbinding kunnen ook o.a. patiëntinformatie, vitale parameters en een hartfilmpje live vanuit de ambulance gedeeld worden met medisch specialisten in het ziekenhuis. De medisch specialist kan de observaties van de ambulanceprofessional weer aanvullen met informatie uit het ziekenhuisdossier. Met al deze informatie kunnen medisch specialisten op afstand mee beoordelen welke zorg op dat moment waar nodig is.
In eerste instantie zullen de organisaties het platform inzetten voor patiënten met een neurologische of cardiologische aandoening en voor kinderen met acute klachten. Bij positieve resultaten wordt ook gekeken naar bredere toepasbaarheid, zoals andere patiëntgroepen en andere zorginstellingen.
Volgende fase
SMART-Triage is een nieuw project binnen de samenwerking tussen de drie ziekenhuizen en ambulancedienst. Nu de snelle toets is behaald, werken de organisaties aan een definitief transformatieplan voor indiening bij de zorgverzekeraars. Na goedkeuring van de zorgverzekeraars kan een multidisciplinair regionaal team alle onderdelen van SMART Triage verder opzetten en ontwikkelen. De verwachting is dat het initiatief live kan gaan in 2025.
Hollands Midden
In de regio Hollands Midden werken het LUMC, Alrijne, Groene Hart Ziekenhuis en Hecht RAV Hollands Midden samen om de acute zorg te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst. Daarbij werken ze nauw samen met ketenpartners als huisartsen, GGZ en verpleeghuizen. De regio is bewezen innovatief op het gebied van acute zorg, wat eerder al bleek uit de effectieve regionale samenwerking en vernieuwing bij projecten zoals HARTc en BRAIN RACE. Met SMART Triage zetten de organisaties de samenwerking voort, om met elkaar de patiëntenzorg te verbeteren.