Nieuws

Studenten Hogeschool Rotterdam organiseren grootschalige oefening

Jaarlijks organiseert de Hogeschool Rotterdam de minor ‘Minor or Major Disaster’ om studenten voor te bereiden op hun toekomstige professionele rol in de hulpverleningsketen tijdens ramp- en crisissituaties. Dit jaar volgden 40 Hbo-studenten uit heel Nederland deze minor in Rotterdam. Zij zijn afkomstig van verschillende opleidingen, zoals: Integrale Veiligheidskunde, Medisch Hulpverlener, Verpleegkunde en Communicatie.

studenten hogeschool rotterdam organiseren grootschalige oefening


Na gastcolleges verzorgd door collega’s van de GHOR Haaglanden en RAV Haaglanden, het onderzoeksdeel van de minor en alle praktische voorbereidingen voor de oefening, brak de dag aan om het geleerde in de praktijk te brengen. Op woensdag 16 januari 2024 vond de afsluitende oefening van de minor plaats in Vught op het chemisch, biologisch, radiologisch en nucleaire incidententerrein van Defensie, het DCBRNC. De afsluitende oefening van de minor wordt volledig georganiseerd door de studenten zelf. De studenten zijn ook verantwoordelijk voor het regelen van de deelnemers

studenten hogeschool rotterdam organiseren grootschalige oefening 2

Vanuit Haaglanden vertrokken in alle vroegte richting Vught: drie hoog complexe ambulances, drie middencomplexe ambulances, twee Officiëren van Dienst Geneeskundig, enkele centralisten van de Meldkamer Ambulance, het Noodhulpteam van het Rode Kruis en enkele leden van de HaDoks, het huisartsenteam voor ondersteuning van de T3-verzorglocatie.


Thema van de oefening was een aanslag met een chemische stof in een metrostation. De brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland was ter plaatse met de Grootschalige Ontsmettingseenheid (GOE). En ook de Politieacademie Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee namen deel aan de oefening. Alle partijen hebben met hun eigen leerdoelen deelgenomen. Voor de geneeskundige kolom bestonden de leerdoelen uit de opbouw en uitvoer van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB).

Het was mooi om te zien hoe de drie kolommen (politie, zorg en brandweer) uit verschillende regio’s elkaar goed wisten te vinden tijdens de operationele uitvoering van het scenario. Het was een geslaagde oefening, qua voorbereiding en uitvoering, door de studenten knap gedaan. Op naar de volgende minor die start in augustus 2024.

Scroll naar boven