In 2025 treedt de Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn)1 in werking. Deze Europese richtlijn richt zich op de weerbaarheid van kritieke entiteiten, zoals zorginstellingen. De Nederlandse overheid is bezig deze richtlijn om te zetten naar de Wet Weerbaarheid Kritieke Entiteiten (Wwke)2, maar het is nog niet volledig duidelijk wanneer deze wet precies van kracht wordt of welke organisaties hier uiteindelijk onder zullen vallen. Wel verwijst de overheid naar de Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid (RbRa)3. De risico’s die in de RbRa worden geïdentificeerd, komen sterk overeen met de externe dreigingen die in het Zorgrisicoprofiel (ZRP) van GHOR Haaglanden4 en GHOR Hollands Midden5 zijn opgenomen.
Binnen de ROAZ-regio West hebben zorginstellingen afgesproken het ZRP gezamenlijk te implementeren, zodat een eenduidige aanpak wordt gewaarborgd. Dit is noodzakelijk omdat zorginstellingen steeds vaker worden geconfronteerd met zowel interne als externe risico’s die de continuïteit van zorgprocessen ernstig kunnen verstoren. Denk hierbij aan cyberaanvallen, pandemieën of langdurige stroomuitval.
Hier komt de belangrijke verbinding tussen risicomanagement en bedrijfscontinuïteits-management (BCM) naar voren. Risicomanagement richt zich op het identificeren en beoordelen van mogelijke dreigingen, terwijl BCM zich richt op het waarborgen van de continuïteit van de zorg in het geval van verstoringen. Samen vormen zij een krachtige combinatie: door risico’s die de kritische processen van een organisatie bedreigen te identificeren en te beoordelen, kunnen zorginstellingen proactief maatregelen nemen die niet alleen schade beperken, maar ook de continuïteit van cruciale processen waarborgen.
Om dit gezamenlijk op te pakken, is risicomanagement inmiddels toegevoegd aan het landelijke Beleids- en Kwaliteitskader Crisisbeheersing en OTO6. Het NAZW heeft hierop het project “Risicomanagement en BCM” gelanceerd en op 10 september een verdiepende kennissessie georganiseerd. Tijdens deze sessie nam Sander Tentij, Manager Bedrijfscontinuïteit & Crisisbeheersing van het HagaZiekenhuis, de deelnemers mee in de kernconcepten van risicomanagement en de directe link met BCM.
De sessie liet zien hoe risicomanagement niet alleen helpt om bedreigingen in kaart te brengen, maar ook hoe een goede samenwerking met BCM ervoor zorgt dat zorginstellingen kunnen blijven functioneren, zelfs in crisissituaties. De deelnemers waren zeer enthousiast en gaven aan gezamenlijk verder te willen werken aan de implementatie van risicomanagement en BCM in hun instellingen.
- 1 Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn)
- 2 Wet Weerbaarheid Kritieke Entiteiten (Wwke)
- 3 Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid 2022 | Rapport | Rijksoverheid.nl
- 4 Zorgrisicoprofiel (ZRP) voor GHOR Haaglanden
- 5 Zorgrisicoprofiel (ZRP) voor GHOR Hollands Midden
- 6 Beleids- en Kwaliteitskader Crisisbeheersing en OTO