Nieuws

Oefening gewondenspreidingsplan

Tijdens een evenement in een attractiepark slaat het weer plotseling om. Door windstoten en zware regen stort een grote tent in en er ontstaat brand. Er breekt paniek uit. Iedereen probeert zo snel mogelijk weg te komen. Mensen, waaronder kinderen, worden onder de voet gelopen. Tot overmaat van ramp waait een aantal gondels inclusief bezoekers uit het reuzenrad en vliegen tafels en stoelen in het rond. Dit was het scenario voor de jaarlijkse oefening van het gewondenspreidingsplan.

website oefening gewondenspreidingsplan

Aan de oefening op 5 november namen alle partijen deel die een rol hebben in het gewondenspreidingsplan in regio West: de meldkamers ambulancezorg, de ambulancevoorzieningen, de zes ziekenhuizen, GHOR Haaglanden en GHOR Hollands Midden. Het was een digitale oefening, de gebruikte software ISEE Hospital bracht de 80 deelnemers al snel helemaal ‘in het incident’.

Groot aantal gewonden

Er blijken 200 gewonden te zijn. Bij zulke aantallen is een gewondenspreidingsplan noodzakelijk om slachtoffers zo snel mogelijk de best mogelijke zorg te kunnen geven. Een gewondenspreidingsplan is een voorbereidingsplan waarin in volgorde van afstand de ziekenhuizen staan vermeld, met onder andere de medische behandelcapaciteit per ziekenhuis. De meldkamers hebben hier een overzicht van en vragen dit uit bij de ziekenhuizen. 

“Fijn om zo met elkaar te oefenen. Het heeft ons weer leerpunten opgeleverd waarmee we de processen binnen ons ziekenhuis nog beter kunnen stroomlijnen.” – een deelnemer

Managen patiëntenstroom

De uitdaging van de oefening lag vooral in het managen van de patiëntenstroom. De centralisten in de meldkamers kregen in korte tijd veel meldingen binnen. Ze wisten de situatie snel in kaart te brengen en de hulpdiensten en ziekenhuizen te informeren. De ambulancediensten moesten onder hoge druk onderscheid maken in licht- en zwaargewonden, de meldkamers moesten steeds paraat hebben hoeveel plek er was in de ziekenhuizen. De ziekenhuizen moesten de grote toestroom van patiënten in goede banen leiden, waarbij ze zelf keuzes maakten over bijvoorbeeld wel of niet opschalen. De Actiecentra van beide GHOR-bureaus tenslotte, coördineerden deze grootschalige geneeskundige hulpverlening. 

Gecombineerde oefening

De oefening van het gewondenspreidingsplan werd gecombineerd met een oefening in netcentrisch werken via het informatiemanagementsysteem LCMS-Gz [link naar: 2024 11 05 NCW via LCMS-Gz | GHOR Hollands Midden of naar onderstaand artikel op website NAZW]. De oefeningen verliepen goed, de deelnemers waren enthousiast. Na afloop werd geëvalueerd en bevindingen teruggekoppeld, om ervan te leren.

Scroll naar boven