Nieuws

HMC: Kinderplein voor kindvriendelijke spoedzorg

Kinderen die spoedzorg nodig hebben, kunnen nu in veel gevallen terecht op de Kinderafdeling. De wachttijden zijn daar korter dan op de Spoedeisende Hulp, de omgeving is kindvriendelijk en gespecialiseerde kinderverpleegkundigen zorgen voor de opvang en begeleiding. Daardoor verloopt het ziekenhuisbezoek prettiger voor jonge patiënten.

kinderplein voor kindvriendelijke website

Melden kinderen van 0 tot en met 17 jaar zich op de Spoedeisende Hulp met bijvoorbeeld astma, buikgriep met uitdrogingsverschijnselen of koorts zonder aanwijsbare oorzaak? Dan behandelen we ze vanaf woensdag 1 mei op de Kinderafdeling in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Daar zijn op het zogenoemde kinderplein 2 kamers speciaal ingericht voor spoedzorg. Kinderen die met bijvoorbeeld levensbedreigende verwondingen of breuken terechtkomen in het ziekenhuis, behandelen we wel nog ‘gewoon’ op de Spoedeisende Hulp.

Rustige omgeving

Op de vrolijk ingerichte kamers van het kinderplein is alles bij de hand om kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben, zo laat high care kinderverpleegkundige Sanne Caspers-Kruijer zien. Er zijn onder meer infusen en monitors aanwezig waarmee onder andere de hartslag kan worden gemeten. Deze hulpmiddelen zijn wel minder zichtbaar dan in andere behandelkamers van het ziekenhuis. De monitor is bijvoorbeeld weggewerkt in een kast.

Kinderen krijgen op de Kinderafdeling spoedzorg van kinderartsen en speciaal hiervoor opgeleide high care kinderverpleegkundigen. Zij geven zorg van hoge kwaliteit in een rustige, vriendelijke omgeving. De kans dat een kind vervelende herinneringen overhoudt aan het ziekenhuisbezoek, is daardoor kleiner.

Meer uitdaging

Niet alleen voor kinderen is het kinderplein een uitkomst, geeft Sanne aan. “Voor mijn collega’s en mij is er meer uitdaging nu we naast de standaard kindzorg ook complexere zorg kunnen geven aan onze patiënten.”

Scroll naar boven